Blog

Begin April 2018 is de Lucky verkocht. Inmiddels vaar ik in een Dehler Varianta 65

26-04-17 Het eerste tochtje van het seizoen. Vanochtend was de camping nog wit van de hagel. Gevaren met 3-4 bft naar Oudega en terug. De Lucky loopt lekker, versnelt zelfs bij meer wind. Doordat de mast achterover staat is het oppassen met de giek. Dat gaan we nog aanpassen naar meer rechtop. Dus de voorstagverlenging halveren.

22-04-17 De voorstag verlengt met 10 cm in de hoop de bocht uit de mast te krijgen. Is niet gelukt. De mast staat nu veel meer achterover. Eens zien hoe dit vaart anders weer aanpassen

16-04-17 De mast omhoog gezet. Er staat een bocht naar voren in.. Dat wordt de voorstag verlengen en opnieuw trimmen. Het waait 5-6 Bft en het is te koud om te zeilen (9 graden). Motor er aan gehangen en getest. Loopt als een zonnetje.  Nadat ik de bougiekap op de buogie had gezet, foutje. En nu maar wachten op beter weer met wat zon.

15-04-17 De spiegel gelakt en ook de beide ingangsluiken. Eigenlijk is het te koud maar het moet maar.

09-04-2017  De Lucky gewassen en in de wax gezet. Boer Auke bracht de boot naar de haven en de Lucky ligt in het water. Alle landvasten gemonteerd. Volgende week de mast omhoog en de motor erop. En dan kunnen we zeilen.

Te water 2017

De Lucky ligt weer op zijn plaats

08-04-2017 Vandaag de onderkant van de Lucky geschuurd en antifouling opgebracht. Ging prima en ziet er weer als nieuw uit. In de planning loop ik een week voor maar dat is prima.

sdr

Antifouling

In oktober 2016 een stormfok van een Bm-er aangeschaft. Benieuwd hoe de Lucky loopt bij meer wind. Tot heden voer ik alleen met het grootzeil (gereefd en ongereefd)
Ook via Duitse Ebay een Bruce anker met ketting aangeschaft. Speciaal voor een modderige bodem.
bruce-anker-klein

Nu nog de dikke lijn hierop overzetten en een dunnere aanschaffen voor het papraplu anker.

In de planning zit ook nog een rond schijnend toplicht, zodat ik ’s avonds ook kan varen en ankeren

17-9-2016 En dan is het zover de Lucky gaat uit het water en wordt op de parkeerplaats gestald. Auke komt met de trekker en dan is het zo gepiept.

dav

Auke liert de Lucky op de trailer en Meindert houdt hem recht.

Het einde van het seizoen nadert en de planning is om de Lucky in het weekend van de 17e september uit het water te halen en winterklaar te maken. Dan stallen op de parkeerplaats.

Ondanks alle tegenslagen heb ik toch besloten om de Lucky te houden. Volgend jaar een fok aanschaffen en de huik maken.

Samen met Feike, Auke’s vader, gezeild. 4-5bft en we lopen bijna uit het roer

Alle bootklussen zijn klaar. De werkende kraanlijn is fantastisch wanneer ik alleen zeil. En dat is vaak zo. Schoten los strak trekken kraanlijn, grootzeil laten zakken. Ideaal.

De hele zomervakantie veel gezeild. Of er moet een rolreeffok op of een stormfok worden aangeschaft.

En dan ben ik die buitenboordmotor zo zat dat ik een tweedehands 4takt Yamaha van 2.5 pk koop. Eindelijk varen. Geen gepruts meer. We varen op de motor naar Oudega om dit bij de Italiaan te gaan vieren en ‘savonds weer terug. De volgende morgen gaan we zeilen. Heerlijk.

10-06-16 Thuis al een hardhouten plank op maat gezaagd en geschuurd. Daarna nat gemaakt en gebogen op een ronde ondergrond. In de hardhoutolie gezet en gemonteerd. Ook de teak afsluiting van het instapluik vervangen. Met Hetty gezeild maar het ging haar niet hard genoeg. Broesen riep ze….broesen.

28-05-2016 Weer prima heilweee maar wel heel broeierig. Ook deze keer vaart Hetty mee. Die vaart op de motor in de wind en ik hijs de zeilen. We willen door de sloot naar de andere plas. Maar dan uit het niets onweer. Zo snel we kunnen terug naar de haven. Het blijft rommelen. Niet meer zeilen dus, helaas. Ik meet alles op voor de grootzeilhuik  en de motorhoes. Dan breekt de bovenste teak bescherming van de instap. Dat wordt neen nieuwe teakplank buigen en monteren.

27-05-2016 Het is mijn verjaardag en de motor loopt prima. Hetty zeilt met me mee. Prima windje 4-5 Bft. Uit het Oosten dus vlagerig. We varen met een rif en de Lucky loopt prima. Ook aan de wind. Door de voorstagspanning staat de fok een meter naast de mast. Nog even beter trimmen dus.

22-05-16 Van Rob een andere carburateur gekregen en gemonteerd. Ook deze doet het niet. Bleek achteraf enorm vervuild. Dan mijn eigen carburateur maar weer er op met een extra pakking. HIJ LOOPT. Stationair afgesteld. Blijkt de pakking naar de cilinder altijd te dun te zijn geweest waardoor de stand van de vlotter nooit goed was. Nu maar hopen dat hij volgende week ook nog start. Antidiefstal slot gemonteerd.

15-05-2016 Het is Pinksteren en helaas maar 9 graden en Bft 5/6  uit NW. Dat wordt weer een campingdag met een dikke jas aan. In de caravan snort de verwarming.

14-05-2016 Thuis gesleuteld maar ik krijg hem niet aan de praat. Er moet een nieuwe floater in de carburateur. Dat denkt ook Rob van de camping die mij zijn motor wel wil verkopen. Dan denk je ik  ben in Friesland en koop zo zo’n onderdeel. Nou mooi niet. Dat wordt online bestellen. Het is zo koud het lijkt wel herfst. Ik koop bij de Karwei in Bolsward rubberen schokveren en 2 nieuwe lijnen. Bart maakt ook nog 2 nieuwe lijnen. De Lucky ligt nu vast met 4 lijnen voor  (1 met schokbreker) en 2 springen en 2 lijnen achter ( 1 met schokbreker). Wanneer wordt het zomer en kan ik eens gaan zeilen. De motor draait ook nog niet.

07-05-2016 Vanmorgen wilde ik gaan zeilen. Perfect weer Bft 3/4 en een zonnetje. Wil de box uitvaren maar de motor doet het niet. De hele morgen en middag geprobeerd te starten maar hij loopt alleen met de choke uit en slaat dan af. GRRRRR ergerlijk. Zondag de carburateur schoon gemaakt en nog doet hij het niet. What’s wrong. Dan maar meenemen naar huis en daar verder sleutelen.

03-05-2016 Vanmorgen diverse staalbedrijven gebeld om de kiel gefabriceerd te krijgen Dat lukt bij een gespecialiseerd snij bedrijf in Bolsward. Het kan vanmorgen nog gesneden worden. Via de tekening snijdt de robot alles exact uit. De kosten vielen ook nog mee. Nou maar hopen dat het past, maar zo op het oog moet het lukken.

20160503_122621[1]

de nieuwe hefkiel op maat gemaakt

Vanmiddag de randen ontbraamt en alle roest er af geschuurd. Mocht in de werkschuur van Auke. Daarna de kiel 2 x in de epifanes marine primer gezet. Vannacht laten drogen en als Auke morgen tijd heeft de boot optillen met de voorlader van de trekker en op bokjes zetten en de kiel monteren

02-05-2016 Vanmorgen geprobeerd om met een schroevendraaier de kiel los te krijgen. Lukt niet. Dan maar met een lange Baco. Na een paar klappen komt alleen de ketting van het zwaard afgebroken omhoog. Wat nu. Ik besluit om de boot naar de kant te varen en deze op de kant te trekken. Maar weer de motor trekveer los. De reparatie duurt de hele morgen. In de middag de boot op de wal getrokken. Auke komt met de trekker voor het laatste stukje.

20160502_151204[1]

Auke is altijd bereid om te helpen. Grote klasse.

Dan blijkt dat er geen kiel meer in zit. Gelukkig heb ik een bouwtekening ervan via de Jouet club

01-05-2016 De Lucky vaart. Her maiden trip. Na eerst veel motorproblemen te hebben opgelost, de trekveer zat vast, dan toch eindelijk op de motor uit de box het water op. Voor anker gegaan en de zeilen gehesen. En daar gaan we. Eerst wat loefgierig maar dat komt door het enorme zwaard, denk ik. Dan plotseling een paar enorme bonken onder het schip. Loop ik aan de grond. Gauw het zwaard omhoog, dat lukt niet. Iets later ten dele. De ketting van het zwaard zit vast. Toch maar doorzeilen. Hetty gebeld voor foto’s en voor een stevig stuk hout om de kiel naar beneden te slaan. In de haven lukt dat niet. Balen maar wel mooie foto’s.

Lucky maiden trip

Lucky maiden trip


29/30-04-2016
De geplamuurde kuip vlakgeschuurd en de overloop achter ook geschuurd. Alles in de primer gezet. De overloop en de doorvoer met sikaflex vastgezet. Dat gaat nooit meer los en is blijvend dicht. De aangepaste mastvoet gemonteerd. De mast opgezet.
Komt boer Auke dat de boot vanmiddag wel in het water kan. Alles snel opgeruimd en de boot te water gelaten. Denderde wel van de trailer. De Lucky op de wal getrokken en de onderkant bekeken. Konden geen schade ontdekken. De mast opgezet maar die staat te ver naar achteren. Morgen de mast opnieuw stellen. Benzine halen en de motor testen en dan ……varen.

15/16-2016 deze dagen besteed aan het plamuren van de kuip. De randen vertoonden haarscheuren. Dat is nu hersteld. De achterkant van de wateruitloop eveneens geplamuurd. De overloop zelf bleek een gat onder de doorvoer te hebben. Dat is ook geplamuurd. door het slechte weer niet al te veel kunnen doen.

02-04-2016 Vandaag de Lucky uitgepakt en gewassen. Tjeetje wat was die smerig. Lang leve de Dasty. Daarna alle gladde delen met bootcleaner behandeld. Alle vuil en oxydatie is eraf. De gladde delen van het dek en de blauwe zijkanten in de was gezet. Je kent de boot niet meer terug. De planning was om dit met de machine te doen maar door de dunne toplaag alles met de hand gedaan. Van origine is de bovenkant ook blauw en dat komt op een paar plaatsen er doorheen.  We gaan er eerst een seizoen mee zeilen en dan, als de boot goed bevalt, de bovenkant wit schilderen. Nu eerst een wijntje.

23-03-16 Voor de 3e keer de helmstok in de olie gezet. De donkere kleur blijft. Misschien dat het zonnetje nog wat licht brengt.

20-03-16 Het roerblad in de antifouling gezet. Gekocht op de Duitse Ebay en dat scheelde aanzienlijk met de Nederlandse prijs. Het roerblad 2 x gedaan.

19-03-16 De motor getest. Trok ik het startertouw van de spoel. Wat een gepiel om dat, inclusief de veer, weer terug te krijgen.
Motor loopt onregelmatig. Misschien verouderde en vuile benzine. Impeller nagekeken, was oké. Vertrouw de waterkoeling niet maar misschien komt het ook doordat de schroefwerking in de betonkuip zo groot is dat er geen water aangezogen kan worden. Dat testen we dus nogmaals als de motor aan de boot hangt.

19-03-16 Blijkt dat de Karwei in Eibergen een heel assortiment van Yachtcare in store heeft. Groene lijn voor het roerblad gekocht. Ook polijstmiddel voor de gelcoat aan de bovenkant en bootwax met UV-wering gekocht.

15-03-16 Afgelopen weekend het roerblad in de epoxy gezet. Viel me eigenlijk tegen. Misschien was het nog te koud. Toch is het gelukt en het resultaat is een redelijk strak roerblad dat nu nog in de antifouling moet worden gezet.
Ook heb ik de helmstok met boorwater ontgrijsd en 2 x in de hardhoutolie gezet. Is wel heel donker geworden, maar misschien kleurt het nog bij.

15-02-16 Inmiddels is de epoxy binnen. Maar het is in de Achterhoek onmogelijk om aan 2 kleuren touw (ophalen en neerlaten) voor het roerblad te komen. Wit is binnen. ik zoek nog naar een andere kleur.

05-02-16 Vanmiddag bij polyestershoppen epoxy besteld samen met glasvezeldoek en een roller om te ontluchten. Als het binnen is gaan we verder met het roer

30-11-15 De Lucky op de trailer gezet. Wat viel dat tegen. Het aanpassen van de steunen was een hels karwei. De mast vastzetten en een steun in de kuip maken. Alles vastsjorren voor de reis. Samen met Rik de Lucky naar Friesland gebracht. Het was donker toen we aankwamen. De boot ingepakt bij het licht van de autolampen. Een hapje gegeten in Workum en toen terug naar Aalten. Het was een enorm lange dag. Maar de boot staat in Friesland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s